Video Un rus își schilodește adversarii la concursurile de dat palme. Nebuna disciplină, promovată la rang de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit științei, campionatele de dat palme, care fac furori pe rețelele de socializare, reprezintă o tendință foarte periculoasă întrucât vin la pachet cu mai multe riscuri pentru sănătate pentru participanți. 

Competitori la un concurs de dat palme
Competitori la un concurs de dat palme

Datul palmelor tinde să devină un sport oficial. Comisia atletică din Nevada a aprobat regulile unei ligi de aplicat palme, divizie sponsorizată de promotorul Dana White (apropiat al lui Donald Trump).

Inclus în categoria disciplinelor absurde, sportul de dat palme are din 2019 un campion mondial. Regele „pălmuirilor” se numește Vasili Kamoțki, ales cel mai bun la „Slapping”. Kamoțki a devenit regele lumii în această disciplină nebună când aproape că l-a dărâmat din picioare și l-a făcut să leșine, cu o lovitură puternică, pe YouTuber Danya Bely, celebru pentru aspectul său de zombie.

Luptele de dat palme, prizate la greu și în România, nu sunt deloc amuzante. Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Surgery, cei care participă la astfel de evenimente prezintă multe riscuri neurologice și craniene, atât imediate, cât și pe termen lung.

Studiu făcut pe 333 de persoane

Cercetătorii au examinat imagini ale competițiilor de palme, analizând efectele a 333 de lovituri. Studiul a evaluat o serie de semne vizibile de comoție, de la o conștientizare redusă a mediului înconjurător până la pierderea completă a capacității de răspuns, punând diagnosticul și legat de frecvența acestor simptome.

Luptele cu palme pot fi distractive pentru spectatorul neprofesionist, dar, în calitate de medici, considerăm unele aspecte ale acestor concursuri destul de îngrijorătoare”, explică Raj Swaroop Lavadi, neurochirurg și unul dintre autorii studiului.

Analiza a arătat că mai mult de jumătate din reprizele de palme au dus la semne vizibile de comoție cerebrală. Aproximativ 40% dintre concurenți au prezentat dificultăți de coordonare motrică, la finalul meciurilor.

Traumatism cerebral în 80% din cazuri

O treime din cazuri a arătat o privire în gol din partea victimelor, în timp ce un sfert dintre participanți chiar s-au chinuit să se ridice de jos, după ce au încasat o singură lovitură. Cele mai alarmante date se referă la frecvența generală: aproape 80% dintre luptători au prezentat simptome clare de traumatism cerebral, cel puțin o dată în timpul competițiilor.

Clinic, comoția se poate manifesta într-o varietate de moduri, dar fiecare poate duce la dizabilități pe termen scurt sau lung”, subliniază Nitin Agarwal, profesor de neurochirurgie la Pitt, cu experiență în arte marțiale și pasionat de sporturi de luptă. „Sunt îngrijorat de frecvența semnelor evidente de comoție cerebrală în rândul celor care participă la lupte cu palme”, a mai zis acesta.

„Este greu să interzici un sport”

Următorul pas va fi măsurarea cu precizie a forței palmelor, folosind piese bucale similare cu cele din fotbalul american. Aceste date noi, combinate cu analiza video, ar trebui să ofere o imagine mai completă a riscurilor.

Cercetătorii speră că aceste informații pot crește gradul de conștientizare în rândul participanților, organizatorilor și medicilor cu privire la pericolele acestei practici.

În timp ce aceste competiții se deplasează într-o zonă gri legală, scopul este de a găsi modalități de a le face mai sigure. „Este foarte greu să interzici un sport”, recunosc cercetătorii. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite