Exclusiv Investițiile care au devenit sport național. La ce riscuri se expun românii și cum își pot maximiza câștigurile

0
Publicat:

Tradingul pare să fi devenit „sport național”, dată fiind multitudinea de investitori individuali români care accesează platformele de tranzacționare a acțiunilor, mărfurilor sau chiar a criptomonedelor. 

Grafice bursiere care indică o scădere abruptă a prețurilor acțiunilor
Tradingul poate aduce o serie de riscuri dacă este tratat ca un joc de noroc

Frecvent, platforme renumite de trading din România precum eToro, XTB, TradeVille, Binance sau Trading Institutional furnizează rapoarte privind profilul investitorului individual din care reiese cât de atractiv este acest domeniu pentru români.

Însă puțini știu care sunt riscurile la care se expun și cum își pot maximiza câștigurile.

Tradingul – tranzacționarea acțiunilor, mărfurilor, criptomonedelor sau valutelor pe piețele financiare, poate aduce o serie de riscuri dacă este tratat ca un joc de noroc sau o sursă de îmbogățire rapidă, după cum au explicat experții pentru „Adevărul”.

Tranzacționarea pe piețele financiare, cunoscută sub numele de trading, a câștigat o popularitate considerabilă în România în ultimii ani, tot mai mulți români, inclusiv femei, fiind atrași de posibilitățile de câștig.

Cu toate acestea, specialiștii în domeniu avertizează că tradingul vine cu riscuri constante în lipsa unui studiu intens, a pregătirii temeinice constante și a regulilor clare, iar abordarea tradingului ca pe un joc de noroc și dorința de îmbogățire rapidă pot duce la pierderi financiare semnificative. Însă știu românii ce riscuri există?

Ce este tradingul și care sunt principalele riscuri

Tradingul implică tranzacționarea activelor financiare, precum acțiuni, mărfuri, criptomonede sau valute, pe termen scurt sau mediu. Spre deosebire de investițiile tradiționale, care vizează creșteri pe termen lung, tradingul se concentrează pe obținerea de profit din mișcările rapide ale prețurilor. Deși este o activitate cu potențial ridicat de câștig, aceasta necesită cunoștințe, experiență și o strategie bine pusă la punct, mai ales că riscurile în trading sunt constante.

Interesul românilor pentru trading a crescut de două ori în 2024 față de anul trecut, însă doar 2 din 10 doritori sunt admiși în programe de formare în trading, arată datele Trading Instituțional. Totodată, crește spectaculos numărul femeilor interesate de creșterea veniturilor pe termen lung. Mai exact, 25% dintre participanții la programe de formare în domeniu sunt femei cu vârste între 20 și 55 de ani. Însă, conform staticilor internaționale, peste 90% dintre cei care se apucă de trading pierd constant, deoarece nu se educă în domeniu înainte de a tranzacționa, și doar 10% au câștiguri și obțin profit.

De ce pierd cei mai mulți oameni care se apucă de trading

În trading există constant riscuri, de aceea e nevoie de pregătire consistentă, training zilnic în tranzacționare, pentru a putea obține profit. Conform statisticilor, majoritatea persoanelor care fac trading pierd. Răspunsul este simplu: cei mai mulți oameni, în jur de 90%, intră fără pregătire și pentru a face bani rapid. Însă în trading este necesar ca doritorii să se priceapă la matematică, să fie disciplinați, să muncească constant și să fie organizați. Pentru a obține câștiguri, românii ar trebui să studieze intens tradingul înainte de orice sumă cheltuită.

Principalul risc este să pierzi bani sau să te pierzi pe tine din punct de vedere emoțional. Poți să ajungi să pierzi bani când nu ai reguli clare, când tratezi tradingul ca pe un joc de noroc, vrei îmbogățire rapidă. Oamenii greșesesc pentru că nu se pregătesc, nu au studii, au un mindset greșit, intră cu visuri false despre câștig. Românii trebuie să știe că nu poate fi făcută fără cunoștinte și pregătire și că nu există câștiguri peste noapte. Ca orice profesie, pentru a deveni trader este nevoie de programe de pregătire în tranzacționare. Dacă nu urmează programe de învățare în trading, nu au strategie, nu exersează pe conturi demo, fără bani reali, riscurile sunt foarte mari, de 99%, de a pierde. Deci nu le recomand românilor să se apuce pur și simplu de trading fără sa studieze nimic, pentru că vor pierde”, a explicat pentru „Adevărul” Rareș Gabriel Păun, fondator Trading Instituțional.

Specialistul punctează că, dacă cei care se apucă de tranzacționare știu foarte bine ceea ce fac, au experiență și au un plan de tranzacționare, totul devine foarte clar și riscurile sunt mai mici. Însă, în opinia lui, sunt puține persoane de acest fel, care au disciplină, care sunt constante, care înțeleg ce fac pe grafice și care țin o statistică. Românii ar trebui să se ferească de ideea de îmbogățire rapidă, să fugă de ideea de a se apuca de trading cu o anumită sumă și că triplează suma în două luni. Oamenii trebuie să intre în investiții cu scopul de a fi calculați, de a avea profit pe termen lung și pentru a se îmbunătăți pe ei înșiși

Mai mult, riscurile cresc exponențial când doritorii încearcă să învețe trading pe cont propriu, având în vedere că pe Internet sunt multe informații greșite, deși gratuite. În plus aceștia nu vor reuși să filtreze informația, fiind foarte complicat și să învețe organizat și, mai ales, să fie autodidacți, adaugă specialistul în tranzacționare. În opinia sa, 80% dintre cei care încep să învețe trading greșesc, pentru că învață mai multe strategii și se încurcă în ele, neavând o claritate și o direcție. Este mai simplu și mai eficient să aibă o strategie clară, deja testată, să o execute corect și să fie eficientă pe termen lung.

Calități personale care pot ajuta în trading

Cel mai mult contează disciplina, răbdarea și pasiunea pentru trading, iar apetitul pentru risc este bine să fie temperat. Pentru o persoană care nu are răbdare și vrea câștiguri rapide, șansele de a reuși în trading sunt aproape de zero.

De asemenea, la fel de importante sunt disciplina, o rutină care să fie respectată zi de zi, să învețe constant și să fie o persoană deschisă către noutăți. Stăpânirea emoțională este la fel de ensențială, adică traderii să nu se lase afectați de eventuale pierderi. Pe lângă acestea, contează și o bună cunoaștere a tehnologiei și familiaritatea cu platformele de tranzacționare.

Foarte important, în mod categoric, este să fii matur, fiind un aspect esențial în trading, mai ales pentru luarea deciziilor corecte. Maturitatea ne ajută să evităm riscuri care ne pot aduce pagube, dar să luăm decizii care să genereze câștiguri. În investiții și în trading atâta timp cât ai răbdare poți câștiga foarte mult. Banii se plimbă de la cei care nu au răbdare la cei care au răbdare”, a adăugat Rareș Gabriel Păun.

Stilul de viață poate influența rezultate în trading

Totodată, intrarea în trading implică multe schimbări ale stilului de viață. Este important ca viitorii traderi să mănânce sănătos, să doarmă suficient, să trăiască disciplinat și să facă sport, tradingul fiind în sine un business.

Este bine să fii echilibrat când intri în trading. Tradingul te forțează să crești și să te schimbi în bine, atâta timp cât dorești, desigur. Tradingul implică multă autocunoaștere. Cei care pierd sunt cei care nu duc un stil de viață sănătos și disciplinat și nu sunt echilibrați emoțional. Partea de psihologie este iarăși foarte importantă în acest domeniu pentru a câștiga. Nu trebuie evitată analizarea unei pierderi - mulți evită să se gândească la o pierdere atunci când se întâmplă, în schimb se entuziasmă foarte mult când câștigă. În trading este despre analiză, învățare și corectare - trebuie să știm de ce am greșit ca să nu mai repetăm și de ce am câștigat ca să luăm decizii corecte”, a explicat Păun pentru „Adevărul”.

Ce tranzacționează românii și cât pot câștiga

Românii preferă să tranzacționeze pe piața Forex, în special pe valute euro-dolar, dar și Crypto și indici bursieri internaționali ca NASDAQ, DAX, Dow Jones, S&P 500, FTSE 100.

Cei care studiază au cele mai mari șanse de reușită. Cei mai dedicați și implicați, care își dau cea mai mare silință, au câștig după 4 luni. Cei care se dedică parțial au rezultate după 8-12 luni, iar cei mai puțin implicați fie au rezultate după 1 an, fie nu au deloc rezultate, ci pierderi.

Cei mai mulți pornesc cu sume de tranzacționare de 2.000-3.000 euro, iar un interval mediu este între 1.000 și 10.000 euro. În schimb alte persoane ajung la valori de 50.000-60.000 euro, însă mulți dintre ei de obicei pierd banii. Totodată, sunt și persoane care încep să testeze cu 100-200 de euro, învață și ulterior cresc sumele de tranzacționare.

Traderii începători tranzacționează sume mai mici pe randamente mai mari. Profiturile pot fi între 1% și 10% pe lună din suma tranzacționată, iar câștigurile pot varia între 1.500 și 8.000 de euro pe lună sau poate chiar mai mult în funcție de cât de priceput devine fiecare trader și cât de bine își poate gestiona emoțiile.

Nu toți vor putea avea câștiguri, doar cei care practică constant și sunt dedicați demersului. Este esențial să intre în domeniul tradingului cu un gând realist pentru că așa pot ajunge la rezultate. Cine simte că nu îi place domeniul, nu studiază constant, nu e pasionat de cifre și de statistice și este atras doar de ideea de a face bani, este recomandat să renunțe, pentru că nu va face bani, ci va avea pierduri. Dar dacă este o persoană care este pasionată de trading, de cifre, de grafice, analizează constant, atunci nu ar trebui să renunțe, ci să învețe și să lucreze constant până când are câștiguri. Studiul constant, munca și plăcerea de a fi tot timpul cu ochii pe grafice sunt cele care aduc rezultate în trading. Tradingul este ca un puzzle, iar fiecare piesă reprezintă o parte a tranzacționării, și este ideal să aibă toate piesele de puzzle. Dar mulți nu știu că multe piese lipsesc și nu știu de unde să le ia. În momentul în care lucrează cu un specialist și învață de la o persoană deja cu experiență, are deja totul structurat, ai piesele puzzle-ului deja pregătite și știi că ai făcut corect puzzle până la final”, conchide specialistul în trading Rareș Gabriel Păun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite