Explozia Cybertruck Tesla din Las Vegas: Suspectul a folosit IA generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul
0Militarul găsit mort în Cybertruck-ul Tesla care a explodat în faţa Hotelului Trump din Las Vegas pe 1 ianuarie, Matthew Livelsberger, s-a folosit de inteligenţă artificială generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul, a declarat marţi poliţia din Las Vegas, potrivit Associated Press.

Descoperirea a venit marți, iar ancheta a arătat că acesta a căutat informații despre dispozitive explozive, viteza anumitor tipuri de muniții și chiar despre legalitatea artificiilor în Arizona.
„Este primul incident de acest tip în Statele Unite în care se pare că ChatGPT a fost folosit pentru a ajuta la construirea unui dispozitiv periculos”, a declarat Kevin McMahill, șeriful Departamentului de Poliție Metropolitană din Las Vegas. Acesta a subliniat că este un moment îngrijorător, care ar putea semnala un nou tip de utilizare a tehnologiilor avansate în scopuri periculoase.
În ciuda faptului că Livelsberger a fost găsit mort în urma unei gloanțe trase de el însuși, autoritățile încă nu au stabilit exact ce a provocat explozia. Vehiculul său era încărcat cu 27 de kilograme de material pirotehnic și 32 de kilograme de muniție, iar oficialii nu sunt siguri dacă scânteia provocată de arma folosită de militar a fost cea care a detonat explozia.
Anchetatorii au continuat să examineze laptopul, telefonul mobil și smartwatch-ul militarului, în căutarea unor indicii suplimentare privind motivațiile acestuia. În ciuda speculațiilor legate de legătura sa cu grupările extremiste sau cu atacuri similare, autoritățile au confirmat că nu există dovezi care să sugereze vreo legătură între explozia din Las Vegas și atacul cu camioneta din New Orleans, care a avut loc în aceeași perioadă și a fost comis de un alt fost militar.
Într-o notă lăsată de Livelsberger, anchetatorii au găsit mențiuni despre nemulțumiri politice și despre viziunea sa asupra situației din Statele Unite. „Suntem o națiune bolnavă, care se îndreaptă spre colaps”, scria el, explicând că explozia pe care a provocat-o nu a fost un atac terorist, ci un „semnal de alarmă”. Livelsberger și-a justificat gestul spunând că voia să „elibereze” mintea de traumele suferite în cariera sa militară și de „povara vieților pe care le-a luat”.
Fost membru al forțelor speciale americane, Livelsberger a fost decorat pentru serviciile sale și a fost detașat de două ori în Afganistan. Se pare că, în ciuda traumei adânci lăsate de cariera sa militară, acțiunile sale nu au avut legătura cu un atac terorist planificat, ci cu un protest personal împotriva stării națiunii și a societății americane.